Vad jobbar svenska triathlonförbundet med?

Svenska triathlon-förbundet jobbar med att administrera, utveckla samt marknadsföra triathlon idrotten i Sverige. Det innebär alltså att de åker runt och gör reklam för sin sport. Dessutom anordnar de tävlingar som är för de som gillar och tränar för att tävla i triathlon, men även för dem som vill testa på och dessa tävlingar är oftast gratis eller har en liten anmälningskostnad. Oftast är de tävlingarna till för barn eftersom de är barnen som är sportens framtid och det måste börjas i tid. Svensk triathlonförbundet har utvecklat triathlon sporten extremt mycket i landet under det senaste decenniet.

http://www.svensktriathlon.org/

När bildades svenska triathlonförbundet?

Svenska triathlon-förbundet bildades år 1984 men då var det förs som ett provisorium. De anslöt som en sektion i Sveriges militära idrottsförbund, då triathlon bland annat passar den militära träningsformen. Men år 1993 bildades det nya Svenska Triathlonförbundet interimistiskt. Två år senare, det vill säga år 1995 valdes Svenska Triathlonförbundet på ett riksidrottsmöte, in som ett självständigt specialförbund och blev där med medlem i Riksidrottsförbundet.

Medlem i Sveriges Olympiska Kommitté

Sedan 2000 har Triathlon varit en sport i sommar-OS. Första Triathlon-OS var då år 2000 som ägde rum i Australien, Sydney. Samma år blev Svenska Triathlonförbundet medlem i den svenska Olympiska kommittén. Som du säkert förstår så är det ett extremt stort jobb för att komma med i den svenska Olympiska kommittén. Det är i grund och botten tack vare Gunnar Ericssons idoga arbete. Gunnar har lagt ner extremt mycket tid och engagemang på sporten och fick tillslut in sporten i den olympiska familjen.

Andra medlemskap

Svenska Triathlon-förbundet är även medlem i en organisation som heter International Triathlon Union som bildades år 1989. Sveriges Triathlon-förbund är även medlem i den regionala organisationen som heter European Triathlon Union som bildades innan den internationella unionen, det vill säga år 1984. Det var samma år som Svenska Triathlonförbunden skapades men som provisorium. Representanter från svenska triathlonförbundet har aktivt varit med i de andra internationella triathlon-unionerna och bidragit till organisationernas bildande.

Regioner i Sverige

Runt om i landet finns det massor med olika idrottsklubbar som utövar och tränar andra invånare i triathlon. Svenska Triathlonförbundet har fyra olika distrikt runt om i landet där de har en chef och en regional organisation. De fyra distrikten är väst, öst, nord och syd. Dessa fyra utgör svenska triathlonförbundets regionala organisation. Om en förening skulle starta upp för att utöva och lära ut triathlon, skulle den indirekt bli tvungen att gå med i Svenska Triathlonförbundet. Då blir föreningen även automatiskt medlem i det distrikt som den har sin geografiska tillhörighet, det innebär vart föreningen ligger på kartan om det är i norr, syd, öst eller väst. Det är många föreningar som har kommit upp på senaste och anordnar många egna tävlingar för familjer, barn och motionärer. De kan få bidrag av Svenska Triathlonförbundet om de har svårt att få sin ekonomi att gå runt.