Först och främst måste du skaffa dig en cykel, ett par löparskor med löparkläder, simglasögon och en baddräkt. Är du osäker på om du kommer gilla sporten rekommenderas det att du lånar av någon kompis eller att hyr då det är ganska mycket pengar det gäller att köpa in alla ovanstående produkter. Men du som väljer att börja utöva triathlon är extremt välkommen till en omväxlande och spännande idrott som man inte tröttnar på så enkelt. Det finns massvis med saker som en nybörjare är tvungen att tänka och fundera på när den ska börja. Det kan vara allt ifrån hur mycket vila man ska ha till hur långt man ska träna. Allt beror på hur mycket du har tränat sen innan, har du exempelvis sprungit och motionerat tidigare kan du utgå från de distanserna du sprang då och börja träna utifrån det.

Viktigt att tänka på

Har du inte motionerat på ett intensivare sätt innan är det viktigt att göra en så kallad mjukstart i början. Det innebär att du inte går ut så hårt från början eftersom både konditionen och kroppen är ovan att du motionerar på det sättet. Det kan exempelvis vara bra att börja cykla till och från jobbet, ta promenader och kanske motions-simma då och då på ett badhus innan du börjar den riktiga träningen. Annars är risken stor att du bli skadad och då kommer det ta ännu längre tid innan du kan komma igång med den riktiga träningen, då du även är tvungen att köra rehab. Det är viktigt att vänja in sig i ens löparskor om man inte har använt de så mycket tidigare. Har du köpt nya löparskor är det ett tips att du går med dem hemma först innan du går ut och gör dem skitiga. Då går du in dem, och sen går du gå ut på promenader och eventuellt lätta joggingturer så att du svettas in dem så att de formar sig efter din fot. Sedan är det viktigt att vänja dig med cykelsadeln, som oftast är det mest smärtsamma och svåraste att vänja sig till. Är du säker på att du vill börja utöva triathlon kan det rekommenderas att du köper ett par cykelbyxor där det är vadderat mellan benen så det blir lite mjukt. Beroende på vilket cykel du köper så är sadeln olika oskön. Ju dyrare och mer sportig cykel du köper, desto smalare brukar sadeln vara, för att cykeln ska väga mindre. Innan du går ut på långpassen upp mot 2-3 timmar kan det vara bra att cykla kortare sträckor så du kan välja dig in med den hårda och osköna sadeln.

Det tar tid

Att bli duktig inom triathlon tar tid, det gäller att man har tålamod eftersom det inte finns några genvägar till en vältränad kropp. Del 1 när du ska börja med din triathlon-karriär är att ta reda på vart du står idag, både fysiskt och psykiskt. Hur mycket är det värt att lägga ner?