spel på triathlon

Vad är triathlon?

En av världens mest krävande sporter anses vara triathlon. Faktum är att en triathlet anses vara den mest vältränade idrottspersonen generellt i jämförelsemed andra sporter. Givetvis finns det undantag och att visa fotbollsspelare exempelvis är i bättre form än vissa som utövar triathlon, men i genomsnitt leder triathleter den statistiken. Att vara duktig på triathlon innebär inte endast en enorm styrka och främst uthållighet, utan dessutom teknik inom tre olika sporter. Vanligtvis i andra sporter är det viktigt med tekniken just förden sporten, men eftersom triathlon innefattar tre sporter i en och samma sportså gör det sporten extrem. Det finns många modifierade versioner av triathlon,och eftersom det har funnits sedan 1970-talet har det uppkommit olika längder på sträckorna. Iron Man är en tävling som utspelar sig på flera platser i världen året runt som anses vara definitionen av ett marathon lopp i moderntid. Iron Man tävlingen innefattar 3,86 km simning, 180,2 km cykling och tillsist ett marathon löpning, det vill säga 42 195 meter. Allt detta ska ske eftervarandra, de är inte dagarna efter varandra eller någon vila emellan. Det ärjust detta som gör sporten extrem och att de endast finns vissa atleter som tar sig igenom hela banan. Den ovannämnda banan är specifik för just Hawaii IronmanTriathlon. De resterande banorna för Iron Man världen över är inte likadana på exakt meter med de är samma kilometerantal. Iron Man har sitt ursprung i Mission Bay som ligger i delen San Diego i USA:s Kalifornien. Den lokala löparklubben i Mission Bay genomförde en liknande tävling med simning somstart, cykel och sedan avsluta med löpning. På den tiden, 1970-talet, var detendast 46 personer som deltog. På 1970-talet gav man sporten just namnettriathlon efter att ha blivit inspirerad av det engelska ordet för skidskytte, vilket är biathlon.

De olika delmomenten

Detsvåra med just simningen, som är första grenen i Triathlon, är att den ska utövas på öppet vatten, det vill säga i havet eller i en sjö. Det spelar ingen roll egentligen bara det är en naturlig vattensamling och inte en pool eller bassäng. Iron Man använder sig bara av havet, då det är mer extremt och anses jobbigare eftersom det ofta är kraftigare vindar vid kusten vilket resulterar i större och kraftigare vågor. Det finns vissa triathlon som förekommer i simbassänger, dock inte så speciellt hög nivå, av den anledningen att de intefår plats tillräckligt många simmare i en och samma bassäng. Man får själv välja simsätt men crawl är det mest populära eftersom det går snabbast. Det sparar även benen mer än bröstsim, vilket är en fördel för triathlon eftersomman sedan ska cykla och springa. Cyklingen är på racercyklar och där finns det en regel om att man inte får göra så kallad drafting, det vill säga att ligga nära bakom en annan cyklist. Det avstånd man måste hålla är minst 10 meter, och man får dessutom inte göra snabba omkörningar. Till sist kommer löpningen som är främst på asfalt och grus.

Går det att betta på triathlon? Isåfall hur och var?

Triathlon är inte en sport som finns med i en liga, som exempelvis fotboll. Eftersom det är en så krävande sport där själva tävlingen pågår i flera timmar, kan inte tävlingen göras så ofta. En elitatlet i triathlon tävlar i snitt 3 gånger om år. Av den anledningen är utbudet av betting inte jätte stort, men för de få tävlingar som utspelar sig under året finns det stora möjligheter att betta, hos bland annat Betfair. Vanligast är att spela på nätet då tävlingarna oftast är på varma kontinenter där havet är tillräckligt varmt, vilket gör det dyrt för oss svenskar om vi ska resa dit för att kunna betta.