På svenska betyder Ironman järnman och det förklarar lite vad det är för något. Ironman är nämligen en triathlon-tävling som är lite av det mer extrema, och därav namnet att man behöver vara gjort av ”järn” för att klara av det. Sträckorna på tävlingen är enormt långa och extremt krävande. Om man ska delta i Ironman är man tvungen att vara bra tränad inför det annars kan det bli farligt. Först ska man simma 3,86 kilometer, därefter väntar det 180,2 kilometer cykling som motsvarar 18 mil. Till sist men inte minst väntar 42 195 meter löpning, vilket är ett maraton som är extremt jobbigt i sig att göra. Alla dessa sträckor ska du göra efter varandra utan att få vila.

ironman.com

Vilka anordnar Ironman?

De som arrangerar Ironman är World Triathlon Corporation (WTC). De är ett privat företag som äger rättigheterna för namnet Ironman som passar tävlingen extremt bra. Det finns olika Ironman tävlingar, så det är inte endast en tävling per år på ett och samma ställe varje år, utan det sker flera olika Ironman tävlingar runt om i världen på olika tider om året. Men alla tävlingar är det World Triathlon Corporation som anordnar eftersom det är dem som äger rättigheterna på namnet. Och för att det ska få heta och kallas Ironman måste de vara de sträckorna som du läste tidigare. Den mest kända Ironman tävlingen är Ironman World Championship och den arrangeras vid staden Kailua-Kona som ligger på Hawaii. Dock är tävlingen inte sanktionerad av International Triathlon Union, det vill säga världsförbundet, så tävlingen får inte motsvara ett världsmästerskap. Dock hindrar det inte tävlingen att vara och anses som världens mest kända triathlon-tävling.

Två konkurrerade världsförbund

Det finns två stycken förbund som har rätt att anordna ett VM, det vill säga ett världsmästerskap. Ett av dem är ITU, International Triathlon Union. Det andra är WTC, World Triathlon Corporation. De har ett VM var varje år som de konkurrerar mellan varann. Dock är det inte så ovanligt i USA med tanke på att de inte anpassar sig så mycket till idrottens världsförbund utan att man anordnar andra ligor, som exempelvis NHL eller NBA.

Andra Ironman-tävlingar

Förutom VM och den välkända Ironman tävlingen på Hawaii finns det 41 andra tävlingar i världen som anordnas av World Triathlon Corporation. Treton stycken av dessa 42 tävlingarna arrangeras i Sverige. Det är två stycken i Frankrike, en i Schweiz, tre stycken i Spanien, två stycken i Storbritannien, två stycken i Sverige, en i Tyskland, en i Nederländerna eller Holland, en i Danmark och till sist men inte minst en i Österrike. 16 stycken av de 41 håller hus i Nordamerika. Resterade tävlingar hålls i Australien, Brasilien, Nya Zeeland, Sydafrika, Malaysia, Taiwan och Japan. Som du märker är det väldigt utspritt runt om i världen och det är för att alla ska kunna ha chans att göra det trots att man inte har råd att eventuellt behöva flyga över halva jordklotet för att kunna tävla