Som du hör på namnet så har XTERRA något att göra med terräng, och det är en sport. XTERRA är träning- och tävlingsform som bygger på triathlon fast att det sker i skogen. det vill säga terräng. Annars är det exakt likadant som triathlon, att man simmar, löper och cyklar en viss sträcka på tid. Man simmar i en sjö, cyklar mountainbike i skogen på små stigar och samma sak med löpningen. Det gör att det blir väldigt omväxlande, att man behöver vara aktiv och med huvudet på skaft eftersom det är mycket svårare att cykla mountainbike i skogen än vad det är att cykla landsvägscykel på en rak och platt landsväg. XTERRA anses vara mycket jobbigare än ett vanligt triathlon, just för att det är jobbigare och mer krävande terräng. Det som är jobbigt är också att man ska simma i en sjö, eftersom man då får räkna med vågor, vindar, strömmar och liknande. Det kan var mycket jobbigare att simma hela sträckan i motvind än att ha tur och simma den i medvind, därför är det jobbigare att utöva och tävla i XTERRA.

XTERRA är lite som en äventyrsbana

Att utöva XTERRA är som att göra en äventyrsbana. Man får ta sig över bäckar, stock och sten och allt sker på egen kunskap och hur mycket man vågar och klarar av. Det som gör loppet lite extra då är att det blir mer intensivt och jobbigt såklart, men det gör det även lite mer spännande. XTERRA kan avgöras tidigt i loppet eftersom det kan skilja mycket jämfört med vanlig triathlon där det är samma förutsättningar för alla och det avgörs oftast inte förrän några kilometer innan det slutliga målet. Man får även en större och vackrare upplevelse i naturen vilket många gillar och ser som en fördel när man utövar och tävlar i XTERRA.

Olika sätt att tävla och olika klasser

För att delta i XTERRA krävs det givetvis att man har gjort något liknande tidigare. Det skulle kunna vara att man har tränat att utöva de tre olika sporterna på rad efter varandra i svår och krävande terräng så att man vet vad man ger sig ut i. Man kan antingen välja att tävla individuellt eller i lag. Kör man lag brukar det finnas två olika upplägg. Antingen kör man olika sträckor, det vill säga att man kör som en stafett och alla får köra olika sträckor. Annars kan man göra ett annat sätt, att man har en bana som inte tar flera timmar att göra, och så får varje lagmedlem köra var sitt varv så att man får uppleva både simningen, cyklingen och löpningen. Det är olika från tävling till tävling och vad arrangörerna tycker bäst om. Sedan finns det tre olika klasser som man kan välja att tävla i. Antingen är det dam-klassen där endast tjejer får tävla. Det finns ingen max ålder eller minimum ålder för att utöva XTERRA, utan det är upp till arrangören. Sedan kan man tävla i herr eller mixed.